Egy diétás étrend nem attól lesz diétás vagy nem azért fogunk vele fogyni, mert keveset eszünk majd, hanem azért, mert jól vannak összeválogatva azok az ételtípusok, amik segíthetnek neked a fogyásban. Erre adok neked támpontokat, hogy mi alapján állítsd te magad házilag a saját diétás étrendedet.

 

Diétás étrend alapjai

Alapvetően mindegy mikor, mit eszünk, de célszerű tartani egyfajta rendszert az étkezéseinkben. Azonban nyugodtan meg lehet cserélni étkezéseket, tehát lehet este reggelizni is és reggel vacsorázni is. Ez nem fogja befolyásolni a diétás étrend hatását.

Reggeli

Lehetőleg mindig szerepeljen zöldség vagy gyümölcs reggeli alkalmával. Ha nem otthon töltjük ezt az időt, akkor is csomagoljunk magunknak olyan fajtákat, amiket könnyű elvinni és nem törik. Ehetünk kenyeret, felvágottakat, körözöttet, ajDiétás étrend készítése házilagvárt, májkrémet, zöldségkrémeket, turmixot, zabkását, stb.

Tízórai

A legjobb választás egy gyümölcs vagy natúr joghurt lehet. Bármilyen lehet, azonban jó tudni, hogy a zsírmentes joghurtokban több a cukor, mint a natúrban, erre azért figyelj.

Ebéd

Levest vagy főzeléket érdemes ilyenkor enni, de bármelyik étkezésre választhatjuk. A leves és a főzelék az az étel, amivel szinte lehetetlen mellé fogni, természetesen ilyenkor kerülendő a kenyér fogyasztása. Egy diétás étrend elképzelhetetlen egyik vagy másik nélkül.

Uzsonna

Ilyenkor főleg szilárd ételt érdemes enni, húsok, köretek, saláták, befőttek. Amikor olyan ételt eszünk, amihez illik valamilyen saláta vagy befőtt, akkor mindig együnk hozzá. Kerülendő a majonézes vagy tejfölös saláták.

Vacsora

Ugyanazok lehetnek, amit ebédre vagy uzsonnára is ettünk. Egy diétás étrend vacsora nélkül is elképzelhetetlen, hiszen ekkor is tápanyagokra van szükségünk, mint máskor. Ha nem eszel, akkor éhezni fogsz és tested keresztbe tesz neked azzal, hogy nem fog fogyni, hanem tartalékolni kezd.

Nassolás

Hasonlóan ekkor is leginkább olyat együnk, amit tízóraira is ennénk. Általában este tanácsos nassolni, ha később fekszünk le, mint ahogy terveztük. Ilyenkor gyümölcsöt, joghurtot vagy pár kanál megmaradt főételt egyél. Ha sütit, kekszet vagy ehhez hasonlót kezdünk el majszolni, akkor nem sok értelme lesz a diétás étrend felállításának, mert nem fogsz fogyni tőle.